Brev til Ja. M. Sverdlov

Vladimir Lenin (okt. 1917)


Skrevet den 22. eller 23. oktober (4. eller 5. november) 1917. Første gang trykt i 1957 i bogen Den Væbnede Oktoberopstand I Petrograd, Moskva, Akademija Nauk SSSR.

Fra Lenin: Udvalgte værker, bind 8, s. 169, Forlaget Tiden, København 1983.

Overført til internet af Jørn Andersen for Marxisme Online, 14. dec. 2008


Til kammerat Sverdlov.

Først i aftes fik jeg at vide, at Sinovjev skriftligt benægter sin deltagelse i Kamenevs indlæg i Novaja Sjisn.

Hvordan kan det være, at De ikke har sendt noget til mig???

Alle breve om Kamenev og Sinovjev har jeg kun sendt til medlemmer af centralkomiteen. – Det ved De; er det så ikke mærkeligt, at De åbenbart tvivler på det.

Jeg kan sikkert ikke være med på plenum, da man »jagter« mig. Hvis De (+ Stalin, Sokolnikov og Dsjersjinskij) kræver et kompromis i sagen Sinovjev og Kamenev, så fremsæt et forslag mod mig om at overgive sagen til partidomstolen (fakta viser klart, at også Sinovjev med overlæg lagde sig på tværs); det vil sige en udsættelse.

»Er Kamenevs tilbagetræden accepteret?« Fra centralkomiteen? Send mig ordlyden af hans erklæring.

 

Aflysningen af kosakkernes demonstration [1] er en gigantisk sejr. Hurra! Gå i aktion af alle kræfter, og vi vil sejre fuldstændigt på få dage! De bedste hilsner!

Deres!

Noter

1. Kosakdemonstrationen eller kosakkernes »korstog« til Petrograd var fastsat til den 22. oktober (4. november) 1917 og blev af kontrarevolutionen betragtet som en styrkedemonstration i kampen mod den voksende revolution. Bolsjevikkerne gjorde et stort arbejde blandt kosakkerne og opfordrede dem til at lade være med at deltage i demonstrationen. Repræsentanter for kosakregimenterne blev indbudt til et møde med regimentskomiteerne, som gennemførtes af Petrograd-sovjetten den 21. oktober (3. november) i Smolnyj. På mødet erklærede kosakkerne, at de ikke ville gå imod arbejderne og soldaterne. Den provisoriske regering blev natten til den 22. oktober (4. november) tvunget til at aflyse kosakkernes »korstog«. – S. 169.


Sidst opdateret 14.12.2008