[ Sparks: Aldrig mere fascisme! ]

Aldrig mere fascisme!

Colin Sparks (1980)


Pjecen er udgivet i april 1993 af Internationale Socialisters Forlag.
Oversat af Gunnar Ørsted fra Colin Sparks: Never Again! The hows and whys of stopping fascism, udgivet af forlaget Bookmarks, London 1980. (Den engelske udgave er udsolgt.)
ISBN 87-7262-033-1


De færreste troede det var muligt: At vi i 90'erne atter skulle se nazister marchere i gaderne i Europa. De fleste troede, at nazismens grimme fjæs hørte historiebøgerne til. At vidnesbyrdene om 30'ernes og 40'ernes rædsler for altid havde betydet: Aldrig mere fascisme!

Men kapitalismen har været i krise i over 20 år. Den officielle arbejdsløshed – alene i EF – nærmer sig 20 millioner. Hertil kommer, at de herskende klasser i mange lande i dag spiller det racistiske kort for at undgå, at folks vrede vendes mod dem selv. Denne syndebukkepolitik er det beskidte vand, som nazisterne i dag forsøger at fiske i.

Nazisterne har vist deres hæslige fjæs i Tyskland. Vi husker alle Rostock og Mölln. I Frankrig får Le Pens Front National nogle steder over 20% af stemmerne. Bag mere "respektable" racistiske organisationer lurer de renlivede nazister.

Nogle frygter, at nazisternes fremmarch er uundgåelig. Men overalt er de blevet mødt af massive mod-manifestationer. 100.000'er har deltaget i anti-nazistiske demonstrationer i Tyskland.

Colin Sparks' bog er skrevet for at give argumenter til dem, der vil bekæmpe nazisterne. Den undersøger, hvordan fascistiske bevægelser kan vokse: Under hvilke betingelser sker det? Hvem tiltrækkes af dem? Hvordan kan de komme til magten? Men også: Hvad er deres svagheder? Hvordan kan de bekæmpes?

Endelig analyserer Sparks nederlagene i Tyskland og Spanien i 30'erne. Og hans konklusion er vigtig: Nederlagene var ikke uundgåelige, men skyldtes en forkert politik hos dem, der bekæmpede nazisterne. Disse fejltagelser kostede millioner af liv. Lad os lære af deres fejltagelser, så det ikke sker igen.

Indhold

Forord til den danske udgave (1993)
Introduktion
1. Fascismens forudsætninger
2. Den fascistiske massebevægelse
3. Fascismen og storkapitalen
4. Fascismens svagheder
5. Nederlaget i Tyskland
6. Nederlaget i Spanien
7. Kampen i England
8. Fascismen i dag
9. Hvordan fascismen kan standes
Litteraturliste

Pjecen kan købes i hardcopy på Forlaget Modstand.org.
65 sider (A4-format) – tilbudspris kr. 35,-.

Læs mere:
Se litteraturlisten eller kig i Forlaget Modstand.orgs katalog – specielt afsnittet om Nazisme og racisme.


Sidst opdateret 31.7.2008