Aldrig mere fascisme!

Colin Sparks (1980)

 

Forord til den danske udgave (1993)

Internationale Socialisters Forlag udgiver nu for første gang en fuldstændig oversættelse af Colin Sparks' bog fra 1980 Never Again!.

Bogen blev skrevet på et tidspunkt, hvor nazister organiseret i National Front forsøgte at slå igennem som bevægelse i England i slutningen af 70erne. Colin Sparks ville med sin bog give argumenter til dem, der forsøgte at stoppe National Front. Ideerne om, hvad nazisme er, og hvordan nazisterne kan stoppes, var nemlig i stort omfang forsvundet fra mange yngre englænderes bevidsthed. Nazismen blev af de fleste betragtet som et politisk fænomen fra 30erne, som ikke kunne gentages i 70erne.

Colin Sparks bruger derfor meget plads i bogen på at forklare nazismens fremkomst som politisk bevægelse. Han undersøger, hvordan nazismen kan vokse, og under hvilke omstændigheder nazismen som styreform bliver et reelt alternativ til det borgerlige demokrati for den herskende klasse.

Bogen blev således skrevet, inden det stod klart, om det ville lykkes for de engelske nazister at slå igennem som politisk massebevægelse. I dag kender vi resten af historien. Det lykkedes ikke for nazisterne at slå igennem. Den politisk brede organisering, som blev etableret mod nazisterne i form af Anti Nazi League, var i årene fra 1978 til 1980 i stand til at stoppe nazisterne i National Front.

De politiske metoder, som Anti Nazi League brugte, var: At informere så mange mennesker som muligt om National Fronts nazistiske holdninger og racistiske propaganda. National Fronts forsøg på at fremstå som en demokratisk bevægelse blev afsløret som det rene skuespil, og deres nazistiske holdninger blev trukket frem i lyset.

Hundredtusinder af løbesedler, klistermærker og plakater blev produceret og distribueret til skoler, arbejdspladser, boligområder og universiteter. Der blev oprettet lokale Anti Nazi League-grupper, som hele tiden forsøgte at bringe så mange folk som muligt aktivt ind i kampen mod nazisterne.

I april 1978 organiserede Anti Nazi League "Karneval mod nazisterne". 100.000 mødte op til karnevallet. Men Anti Nazi League lod det ikke blive ved karnevaller. De organiserede blokader og demonstrationer ved National Fronts møder og arrangerede modmarcher, hver gang National Front forsøgte at marchere i gaderne. Anti Nazi League konfronterede nazisterne, hver gang de forsøgte at stikke hovedet frem.

På grund af disse aktiviteter var National Front i hele 1978 ude af stand til at gå på gaderne. En en-dagsstrejke, hvor 8.000 arbejdere i Øst-London forlod arbejdet i protest mod et nazistisk overfald, knækkede ryggen afgørende på National Front. Derefter var de ikke i stand til at opstille kandidater til valg, og de blev splittet i et væld af små grupper. I 1979 forsøgte National Front at opstille til parlamentet, men fik latterligt få stemmer. Derefter forsvandt nazisterne fra det politiske liv i et helt årti.

Først her i starten af 90erne er nazisterne igen begyndt at gå i offensiven i England. Derfor er Anti Nazi League blevet gendannet i januar 1992, og den politiske taktik, der knækkede nazisterne sidste gang, bliver igen praktiseret.

De ideer, der gennemsyrede arbejdet i Anti Nazi League, faldt ikke ned fra himlen. De kom i stort omfang fra de teorier, som Trotskij udviklede om, hvordan nazisterne kunne stoppes i 30ernes Tyskland. Trotskij argumenterede for, at nazisterne kun kunne stoppes af arbejdernes enhedsfront.

Arbejdernes enhedsfront er et forsøg på at samle alle arbejderpartier, fagforeninger og anti-nazistiske grupper i en fælles front mod nazisterne uanset hvilke uenigheder, der i øvrigt er mellem de forskellige arbejderpartier. På grund af den politisk isolerede situation, som Trotskij befandt sig i, da nazisterne begyndte at organisere sig i Tyskland i slutningen af 20erne og starten af 30erne, kunne Trotskij ikke vinde politisk opbakning for sin taktik.

De store tyske arbejderpartier, Socialdemokratiet og kommunisterne, blev aldrig forenet i kampen mod nazisterne. Vi kender alle alt for godt den tragiske konsekvens heraf. Nazisterne kunne gennem at erobre magten i gaderne, gennem fortrængning af socialister og fagforeningsfolk vise den herskende klasse i Tyskland, at de var i stand til at styre samfundet. Den herskende klasse kunne derfor vælge at støtte nazisterne som en redningsmulighed for den tyske kapitalisme. Hvis der havde været en arbejder-enhedsfront, ville nazisterne ikke have været i stand til at kvalificere sig til magten.

Nå vi i Internationale Socialister i dag indgår i kampen mod den atter spirende nazisme i 90erne, så bygger vi videre på de teorier, som Trotskij udviklede om arbejdernes enhedsfront, og som i praksis så succesfuldt slog nazisterne af banen i 70ernes England.

Nazismen er desværre igen et reelt politisk problem. Den økonomiske krise, stigningen i arbejdsløsheden, den sociale udstødning er alle elementer, der giver ny grobund for nazistiske ideer. Hertil kommer, at de herskende klasser i mange lande i dag spiller det racistiske kort for at undgå, at folks vrede vendes mod dem selv. Denne syndebukkepolitik på den økonomiske krises baggrund er det beskidte vand, som nazisterne i dag forsøger at fiske i. Nazisterne har vist deres hæslige fjæs i Tyskland. Vi husker alle Rostock og Mölln. I Frankrig får Le Pens nazistiske Front National nogle steder flere stemmer end socialistpartiet. Overfald på indvandrere hører til dagens orden. I de baltiske lande vokser nazistiske grupper på en national-chauvinistisk politik. I Norge og Sverige er der øgede tilfælde at nazistisk terror.

Danmark er heller ikke gået ram forbi. Selv om nazisterne her er langt svagere end i de andre lande, så har de gennem de sidste to år forsøgt at slå igennem politisk. Overfald på indvandrerpolitikere, angreb på flygtningecentre, arbejdere på flygtningecentre, rasering af Beboerforeningens lokaler på Bryggen. Overfaldet på formanden for Christianshavns Beboerhus, og ikke mindst brevbomben mod Internationale Socialisters kontor og mordet på Henrik Christensen i Søllerødgade i København den 16. marts 1992 taler deres tydelige sprog om nazisternes terror.

Der er derfor også i dag behov for at studere, hvad nazismen er, og hvordan vi kan bekæmpe den. Colin Sparks' bog er et aktuelt og værdifuldt bidrag i kampen mod nazisterne.

Ole Mølholm Jensen, marts 1993

 


Sidst opdateret 4.6.00