IMF, globalisering og modstand

Chris Harman (2000)


Oversat februar 2001 af Jørn Andersen fra Chris Harman: The IMF, Globalisation and Resistance, udgivet september 2000 af Socialist Workers Party, PO Box 82, London E3 3LH.

Udgivet på dansk af Internationale Socialisters Forlag.

Overført til Internet af Jørn Andersen for Marxisme Online, 1. marts 2001.


“Verdensbanken og Den internationale Valutafond (IMF) har gjort mere skade mod mennesker end alle andre ikke-militære institutioner i verdenshistorien.”

Sådan siger en kritiker af de globale institutioner, der er ansvarlig for elendighed, død og ødelæggelse kloden over.

Men der er en voksende “anti-kapitalistisk” opposition mod bankernes og de multinationales magt – som sidder bag IMF og Verdensbanken og andre institutioner som fx Verdenshandelsorganisationen, WTO.

Redaktør af den britiske ugeavis Socialist Worker, Chris Harman, har skrevet en værdifuld guide om IMF og Verdensbanken. Den er fuld af facts og argumenter, som er nødvendige at have ved hånden.

IMF, globalisering og modstand beskriver, hvad IMF er, hvad den gør og virkningen af dens politik på mennesker både i de “udviklede” økonomier og i Den Tredje Verden.

Chris Harman fortsætter med at argumentere for, at vi må kæde alle kampene sammen til én kamp mod den globale kapitalisme.

IMF, globalisering og modstand

Indledning
Spørgsmål og svar
Den ny-liberale katastrofe
Det mislykkede eksperiment i Østeuropa
Forfærdelige arbejdsforhold
Miljø-mareridt
Man får ikke noget forærende – våben og ‘hjælp’
Hvem trækker i trådene?
Den skjulte knytnæve bag IMF
Hvad kan vi gøre?


Sidst opdateret 3.4.2015