Rosa Luxemburg

– en politisk biografi

Tony Cliff (1959)

Forord til den engelske udgave, 1959

 

Rosa Luxemburg blev dræbt den 15. januar 1919. En soldat smadrede med sin riffelkolbe Rosa Luxemburgs kranium og dermed et revolutionært geni, en kampfælle, en tænker. Hun var personificeringen af enhed mellem teori og praksis. Derfor er en beskrivelse af hendes liv og virke en beskrivelse af hendes aktiviteter såvel som hendes tanker – de er uadskillelige. Inden for rammerne af denne pjece er det imidlertid umuligt at behandle begge retfærdigt. For at undgå at sætte sig mellem to stole koncentrerer dette arbejde sig hovedsageligt om det, Rosa Luxemburg lærte fra sig, da det repræsenterer hendes største bidrag til den internationale socialistiske bevægelse af længerevarende betydning.

Der er kun få af hendes skriftlige arbejder oversat til engelsk. Det er derfor nyttigt at bringe et så varieret udvalg som muligt af hendes værker – hovedsageligt oversat fra de originale tyske tekster.

Som videnskabelig socialist med et motto, der lyder, »tvivl på alt« kunne Rosa Luxemburg ikke have ønsket sig det anderledes, end at hendes eget arbejde blev vurderet kritisk. Dette essay er skrevet i en ånd af beundring og samtidig kritik af emnet.

Tony Cliff
London, 15. januar 1959

 


Sidst opdateret 24.3.2012