Introduktion til:
Cliff: Opbygning af smågrupper i dag

Tom Christiansen (1990)


Trykt i International Socialisme. Politiske arbejdstekster, nr. 9, juni 1990.

Overført til Internet af Jørn Andersen for Marxisme Online, 4. dec. 2014.


Den følgende tekst er en oversættelse af et båndudskrift fra en tale, som Tony Cliff holdt på Socialist Workers Partys (SWP) sommerseminar, Marxism, i 1984.

Mødet blev afholdt for deltagere fra SWPs søsterorganisationer fra resten af verden. I modsætning til SWP er det alle meget små grupper på mellem 1 og 200 medlemmer.

Tony Cliff er et ledende medlem af SWP. Han var blandt de første, som opbyggede SWP fra at være en organisation på 5 medlemmer i 1951 til et parti på 4500 medlemmer i dag.

Teksten har været svær at oversætte. For den skulle både oversættes fra engelsk til dansk, men også fra tale- til skriftsprog.

Det har været umuligt at gengive Cliffs karakteristiske udtryksmåde og meget af “ånden” i hans oplæg er naturligvis også gået tabt. Men alligevel er talen rig på erfaringer og enkle anvisninger på, hvordan vi kan bygge op i dag.

Diskussionen efter oplægget er ikke taget med. Det er derimod Cliffs replik efter debatten. Eller det vil sige de udpluk, som indeholder generelle betragtninger og ikke er gentagelser af talen.

Jeg har til slut tilføjet nogle noter for at lette forståelsen.

Tom Christiansen


Sidst opdateret 2.4.2015